måndag 6 januari 2014

Sveriges bästa hål för hål: #9

Hela idén till den här serien började med Brollstas 9:e. Men nu när jag skrivit mig fram till plats nummer 9, så kommer Brollsta tyvärr inte vinna vimpeln. Anledningen är att layup-alternativet är för dåligt. Det är lätt att dra wedgar åt vänster. Ännu lättare är det med bollen ovanför fötterna. Fegspelar du Brollstas nionde har du vattnet till...vänster.
Sen får det aggressiva alternativet, som är det enda alternativet, vara hur kul det vill. Trots den ständiga väntan på 20-30 minuter vid Hundsjöns kant, så är det alltid ett av Sveriges roligaste golfslag. Men det räckte tyvärr inte.
Nog om det: nu till vinnaren av nummer 9:

Hål 9
Barsebäck G&CC, Mastersbanan
Par 5, 490 meter, gul tee


Visst: vissa skulle säga att Barsebäcks seasidehål börjar i och med åttonde, korthålet med sitt högt upphöjda utslag. Du står där uppe bland träden och slår en järnåtta in i vinden. Fast det är bara en mjukstart. Det är först när du tagit stegen över vägen, har en hage i ryggen, havet till vänster och vänder blicken norrut på det nionde som vi snackar hav och vind.



Ibland betygsätts ett hål efter hur mycket det kan ändra karaktär. Barsebäcks nionde kan både spelas sommartorrt med en sunnanvind i ryggen och höstblött med en ilsken nordan i ansiktet. Du kan nå in på två som en sinkadus och du kan slå spoon på tredjeslaget. Allt är möjligt.

Tee är minimalt upphöjd. Tillräckligt för att man ska se hålets layout. Det böjer av två gånger ett höger. En gång för varje slag. En fairwaybunker är smart placerad till höger för att alla som är rädda för havet ska straffas extra mycket.

För den extra rädda finns det gott om "havre" hela vägen höger om hålet. Jag har själv bevittnat en spelkamrat hacka sig fram längs hela högersidan bara för att hamna mask bakom det lilla trädet vid green. Äntligen kontakt med semiruffen och så får man det som straff. Minns inte vad siffran blev men markören kritade nog ner två stycken siffror i scorekortet den gången.

För de som håller sig på fairway från tee så är fairwaybunkrarna som lurar vid andraslaget lika elegant placerade. En lite kortare åt höger och en lite längre fram. Man ska försöka hitta ytan mellan dessa för att sedan sätta upp sitt tredjeslag och peta i sin birdie. Om du nu inte distraheras av att byxbenen fladdrar för mycket så klart.

Seasidepärla med många ansikten. Det blev flagga nio. Trots allt.

Mina bubblare:
Brollsta, hål 9, par 4
Bro Hof Stadium Course, hål 9, par 5

Vilket hål tycker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar