lördag 19 juli 2014

Rory inleder med 2 x 66!

När man hör Rors på presskonferensen undrar jag om det inte blir ännu en runaway-majorvinst för honom igen. Han verkar på en bra plats mentalt. Starkt självförtroende och slår bollen fantastiskt. Nu är det regn och åter regn på moving day. Tror dock han hanterar det.

Älskar The Open!

måndag 14 juli 2014

Scottish Open

Finfint att Kotte Boberg börjar bli den vi tror att han ska bli. Utsökt 66:a i Scottish Open och andraplats i Scottish. Och Justin Rose segrar som jag tycker så mycket om som spelare och person. Två raka segrar efter Congressional och Scottish. Stor favorit inför The Open.


Jag hoppas att grannarna Henrik Stenson och Justin Rose går i ledarboll i The Open på söndag!

onsdag 9 juli 2014

Banbesök: Kungl. Drottningholms GK



Jahaja, här inleds rapporten från banbesöket med en bild på en öl. Men det finns en anledning till det. Kungl. Drottningholms GK är en väldigt fin helhet. Första bemötandet i receptionen är klockrent och det visar sig genomsyra all personal på klubben (och även medlemmarna skulle det visa sig). Man slås av en sällsynt kombination av stolthet och trevlighet. Att folk är stolta över sina klubbar är inte ovanligt, men tyvärr kombineras detta med dryghet. Inte här. Jag har en kärlek till gamla fina klubbar. Jag blir glad av att svänga in på Bokskogens parkering eller på Ljunghusens eller på Täby GK:s. Tradition är inte oviktigt i golf om man hanterar den på rätt sätt.

"Välkommen hit!" och "...ni kommer inte att bli besvikna." Det blev vi inte heller.

Drottningholm, som ju var en av våra SEO-banor är en anrik klubb och banan har fått sig en välbehövlig ombyggnad där de nya greenområdena är största skillnaden, förutom att banan nu rakt igenom har perfekta spelytor.

Johan Benestam är mannen bakom uppdateringen av Nils Skölds original. Nils Sköld har många gånger ritat banor med hög spelglädje Viksjö, Täby och Visby för att nämna några och just spelglädje är något som man drabbas av mycket på Drottningholm. Det är mycket strategi, många roliga slag och moderna greenområden gör att man måste tänka till på inspelen och i närspelet.

Första hålet är ett blint utslag, kanske inte idealiskt, men det gick lätt med banguidens hjälp att förstå vilka träd man skulle sikta på. Hål 2 kräver ännu mer av din placeringsförmåga från tee och hål 3 korsas av ett dike där du efter väder och vind kan bestämma dig för om du ska spela dig kort eller slå över. En fin inledning.

Sen kommer några ännu roligare hål. Det fjärde är blott 400 meter (från gul tee) och nås enkelt på två.

Men som ni ser av banguiden ovan så finns det en miljon sätt att spela hålet. Symptomatiskt för Kungl. Drottningholm och för spelglädje. Efter denna drabbning väntar det lilla femte. Ett par tre hål som inte avskräcker med sin längd, men där greenkeepern kan sätta många elaka flaggor. Dessutom är hålet begåvat med ett av banans vackraste vyer.
Hål 5 på Drottningholm med vackra Lovö Kyrka i bakgrunden

Sedan följer några ytterligare par fem hål, ånyo ett kort korthål och sen en "klassisk-dogleg-runt-trädhörnet" innan UT-rundan är avklarad. Vi har hittills rört oss mestadels på heden. Banan är öppen och man letar ingen boll. Under IN-rundan kommer vi att vandra in bland träden ytterligare. På allvar ser vi träd första gången på hål 13. Särskilt ett träd, som döljer femtio procent av fairway. Jag gissar att många bollar har fastnat i det trädet genom åren. För undertecknad som slår högre än amerikansk parkbanespelare med KBS-skaft, så var det dock ingen fara.

Avslutningen är sedan bra med fina doglegen hål 14 där hemmaspelarna har favör för att hitta rätt vinkel. Fina parfemhålet det femtonde, ett utmärkt korthål i 16, ett okej parfemhål det sjuttonde och sen kommer vi till arton.

Jag kan inte komma på jättemånga exempel där jag tycker att ett par 3, som avslutningshål är en bra idé. (Hjälp mig gärna med fler undantag?) Fast Drottningholms artonde är undantaget som bekräftar regeln. Det spelas 171 meter, lite uppför. Vattnet är inte i spel, men det finns där och då...finns det där.
Hål 18. Härlig avslutning!

Greenen är indelad i platåer där den övre är riktigt elak. En liten rackare som man inte vill chippa eller putta mot. Lite som minigolf. Under vårt besök har det hunnit blåsa upp rejält och vi slår spoon från tee, eftersom flaggan står just längst bak. Med en sådan klubba i handen känns både out, vatten och bunkrar - kort sagt allt - i spel. Ett både vackert och bra avslutningshål!

Efter denna avslutning passar det utmärkt att sätta sig med en Möl på uteserveringen och beskåda efterföljande partis mödor på samma hål. Det summerar på ett bra sätt besöket.



PS. Ombyggnad i all ära, men någon stortävling kommer nog inte tillbaka till Lovön. Hål 10 spelades i motvinden med driver och mellanjärn och hål 18 var tufft, men i övrigt är det spelbarheten för oss vanliga golfare som är storheten med Drottningholms golfbana. Och det är fan inte dåligt!

Banbesök: PGA National, Lakes Course

Text kommer

lördag 26 april 2014

Banbesök: Ullna

Ullna golfklubb – eller the icon som de lite semipretentiöst relanserat banan – har klättrat ända till bronsplats på Golf Digests topp-50 lista sedan Jack Nicklaus ombyggnation. Jag har spelat bana 5-6 gånger sedan nyöppningen och nu är det dags att publicera en text.

Redan när du ställt bilen så inser du att den här banan ligger extremt vackert. Det har den alltid gjort och sträckningen är densamma så där är egentligen ingen skillnad. Det är de tusentals lastbilarna med sand som gett nya spelytor och en längre säsong åt medlemmarna som är den stora skillnaden. Också greenområdena såklart.

Det finns några saker i Jack Nicklaus designfilosofi som jag förstått/uppmärksammat genom att läsa mig till det (Jag har själv inte spelat mer än en Nicklaus bana så vad vet jag):

• Om du har 2 i handicap är du en värdelös golfare (källa golfbloggare)
• Jag har aldrig förstått mig på Jacks greenområden (källa golfbanetestare till guide)
• Jag kan placera en fairwaybunker för att den ser bra ut på ett ställe, inte alltid för att den är strategiskt helt rätt (källa Jack själv i intervju med Zacke.

Greenområden är bra mycket tuffare nu. Stora onduleringar och du måste verkligen tänka till på inspelningen. Särskilt när pinnarna står tajt mot avrinningsytor eller vatten. Och i princip så gör dom det hela tiden. Det är svårt (punkt 2 ovan), men vill man vara positiv så gör nya Ullna dig till en bättre golfare. Och det är mycket roligare. Som purist ska man väl hålla med om faktumet att golf inte är rättvist. Så har nog många känt som betalat greenfeen på Ullna (punkt 1). Punkt 3 ser jag på Ullna. Jack har gjort banan vackrare. Signaturhålet 3:ans bunkrar och stenar gör hålet vackrare. Och bättre. Vissa fairwaybunkrar förstår jag inte, men det SER bra ut.

Jag har inget större minne av gamla Ullna längre, men jag har förstått att det förutom bättre spelytor och mer utmanande greenområden finns några mindre ombyggnationer på banan. Hål 12 har greenområdet flyttats bak 20 meter. Greenområdet i sig är upphöjt och svårträffat. Andraslagets placering har blivit bra mycket tuffare, eftersom träden kommer i spel mycket mer när green flyttats bak. Hål 15 har förlängts. På en plakett på banan med rubriken ”Strong hole” berättas att Jack under en inspektion stått på tee en lång stund och sedan konstaterat: ”Strong hole” varpå åtgärden blev att backa tee 40 meter. Jag håller hål 15 som ett av de absolut starkaste hålen just nu. Men egentligen finns det inga dåliga hål på Ullna.

Ni som läst förut vet att jag älskar Par 5 som öppningshål som på Rya eller Bro Hof. Ullnas första är verkligen en trevlig historia. Efter en bra drive är det fullt nåbart. Efter en sned drive får du vara så god att pitcha ut dig på fairway igen och sen försöka nå fram. Behaglig inledningen. Tvåan ett starkt kort dogleg par-4. Sjöhålen 3-6 är oerhört starka. 7:an har sitt träd, men är annars numera ett litet mellanhål med ett väldigt fjuttigt andra slag upp till en upphöjd green (roligaste med hålet är att landa 60 gradaren i bakkant och spinna). 8:ans och 9:ans greenområden är smått spektakulära och då har du inte ens kommit till 10:an där flaggan ibland ställs på platå stor som en femkrona. Resten är avrinningsyta.

Nu när 15 blivit bättre så är avslutningen riktigt stark. Det är 18:e som är det lilla problemet på Ullna fortfarande. Det är lite för svagt som avslutning. Men givet att 16:e som är ett av Sveriges bästa korthål och 17:e som är ett av Sveriges häftigaste par 4 hål föregår så håller ändå avslutningen.

Herregud 17:e alltså. Spoon + 60 graders wedge i medvind och drive + järn 5 i motvind. Snacka om olika karaktär. Och hur du än gör hamnar du i avrinningsytan höger om green. Vi måste snacka om den Jack!

torsdag 17 april 2014

Bubba stiger i graderna

Bubba Watson ler och skrattar ihop med sin caddie Terry istället för att tjura och ge folk ur publiken onda ögat. Den inställningen gör att han behåller lugnet och vinner sin andra gröna kavaj.

I veckan gör han dessutom ett överraskningsbesök hos Golf Channels program Morning Drive och har lika lätt att hitta tårar där som han hade på 18:e green.

Den här gången verkar han ha lärt sig saker. Han visar prov på ett bättre psyke i och runt spelet. Det gör också att han stiger i graderna hos fansen. Visst han kan krossa en golfboll, men Phil har magin i handlederna och DJ sin coola stil. Bubba behöver någon bit till på plats för att bli en världsstjärna. På Augusta la han till en riktigt stor.

Det blir nog ingen dipp för Bubba efter denna segern.
Tydligen pratade caddien Terry redan om US Open på Pinehurst bakom 12:ans green på Augusta under finalronden. Blir US Open en battle mellan vår två leftys: Bubba och Phil? En del tyder på det.

Vi svenska fans hoppas ju såklart att Henrik Stenson hittar formen tills dess. Eller varför inte ännu en topp-5 för Jonas Blixt?

Och här är Bubbas drive på 13:e under finalvarvet. SVT råkade visst klippa in ett meningslöst inslag precis när han slog den. Vi fans har fortfarande inte förlåtit dem för det.

Dock gjorde Jonas Karlsson och Richard S Johnson ett överraskande bra jobb. De är så klart inte i närheten av drömduon Tommy Billberg och Mats Hallberg på Viasat Golf. Men det var en förbättring från året innan för SVT:s del.

fredag 11 april 2014

Årets höjdpunkt!



Nu är den här: årets höjdpunkt ihop med Ryder Cup.
US Masters är tävlingen som får oss svenskar att vakna ur vinterdvalan och bli spelsugna igen. Den vackra skruden med azaleor, magnolior, körsbärsblom och de magiska klippytorna sätter fart på drömmarna om årets golfspel för egen del.

Möjligheten att avsluta med en 66:a lika gärna som en 76:a gör söndagen på Augusta till den bästa majorn för oss fans. The Open är störst för oss européer med promenaden ner för 18:e mellan läktarna. Men som golffan måste man älska Masters!

Sett för lite av Stensons och Blixts spel för att uttala mig, men jag tror att de skulle behöva kombinera Stensons långa spel med Blixts puttning för att vinna.
I vilket fall får gärna Blixt och Stenson gå bland de avslutande bollarna på söndag, precis som de gjorde i PGA Championship förra året. Och gärna då kryddat med en svensk seger, tack!

Dag 1 är lagd till handlingarna. Fram med snacks och vitt vin. Nu ser vi fram emot helgen!

måndag 3 februari 2014

Topp 50 i världen

Att vara topp 50 på världsrankingen är mycket åtråvärt för världseliten. Det ger platser i de största tävlingarna som WGC och Majors.

Om man analyserar topp 50 idag, så upptas plats 1-10 av de som spelar bäst i världen för tillfället.

Platserna 11-30 innehåller just nu en hel del spelare som var lite bättre för ett tag sedan och är där på gamla meriter (världsrankingen släpar över en tvåårsperiod som bekant). Om man är anglofil, som man lätt blir som Ryder cup-älskande golfeuropé, så vill vi så klart se mer av forna världsettorna Luke Donald (20) och Lee Westwood (29).
Luke Donald

Intressantaste namnet på plats 11-30 tycker jag är 21-årige japanen Hideki Matsuyama (22). Han har inte vunnit något på de stora tourerna än (dock fyra segrar på Japantouren under 2013), men spelade bra i majors för året. Dessutom i sällskap av Tiger Woods, vilket brukar skrämma skiten ur de flesta som är ovana (kanske mer för publikföljet än den hänsynslösa överlägsenheten i spelet numera...).
Hideki Matsuyama

På plats 31-50 hittar vi några intressanta namn på PGA Touren med Harris English (42), Patrick Reed (45) och Jimmy Walker (35) som är formstarka i Fed Ex-cup. Alla tre på väg uppåt under året troligen. Från Europatouren ska vi hålla ett öga på unga, orädda talanger som fjolårsvinnarna Victor Dubuisson (31) och Matteo Manassero (50). De har inte vaknat till i år ännu, men det kommer.

Några som är utanför topp-50 är Europatour-baserade amerikanerna och rumskompisarna Brooks Koepka (68) och Peter Uihlein (69) samt formstarka Rafael Cabrera Bello (86). Även Thorbjörn Olesen (59) har alla delar av spelet och mycket kvalitet. Dessa fyra kommer snabbt som ögat klättra upp till topp-50.

Peter Uihlein

Till höger på bloggen ligger nu topp 10-rankingen i en widget. I toppen hoppas vi Stenson klättrar när han väl har fått vila.

söndag 2 februari 2014

Golf by fans på twitter

Skriver mest på twitter i dagarna angående spelet på Europatouren och PGA-touren. Finns på twitter.com/golfbyfans

lördag 25 januari 2014

Grattis Sergio!

El Niño tog idag sin elfte seger på Europatouren. Thailand och Qatar inom loppet av några månader. Kan Sergio Garcia lära sig stänga turneringar så blir han att räkna med under tävlingsåret 2014!

lördag 18 januari 2014

Ljuspunkter i tourmörkret

När Stenson missar cuten i Abu Dhabi får man roa sig med annat som exempelvis:

- Vidskepelse!
missade Henrik cuten för att han bar svarta kläder på rond 2? Svarta kläder sista ronden och om han då bär dem på rond 2 = missad cut

- Världsstjärnor!
Rory och Phil är med i toppen. Det blir en rolig söndag på Europatouren iallafall!

- Rekordförsök!
PGA Touren: Patrick Reed har öppnat med 3 x 63 i scorekortet (189) på halvsega pro am-tävlingen Humana Challenge. Nu tycker jag han ska försöka slå 254 slag (64-62-63-65) som Tommy Armour III hade i 2003 års upplaga av Valero Texas Open. Det är nämligen rekordet över 72 hål på PGA Touren. Mitt tips: han vinner tävlingen, men slår inte rekordet.

söndag 12 januari 2014

Sveriges bästa hål för hål: #13

Ja, ni får gärna kalla mig tråkig, men det är bara så att två av Sveriges roligaste par 5-hål finns på samma anläggning. Nämligen Bro Hof. Bägge hål 13 är nåbara på två slag och båda bär alltså en flagga med samma nummer på.

Flygbilden från bakom 13:e green på Bro Hof Castle Course med den mäktiga "waste arean" mellan 13:e och 14:e hålet är en av Golfsveriges mäktigaste vyer.

Men det hjälper inte, även om bägge nummer 13 har en hel del gemensamt, när det gäller strategin för de olika slagen, så går Stadium Course vinnande ur familjestriden. Det är helt enkelt lite häftigare.

Hål 13
Bro Hof Stadium Course
Par 5, 475 meter, gul tee



Vattnet är i spel. HELA tiden. Fast på sätt och vis som minst ifrån tee. Om det inte vore för att bästa linjen är att hålla sig så nära fairwaybunkern som möjligt. Så en liten vattenflirt blir det allt. Sen finns det inte världens utrymme vänster om fairway heller. Många har flugit sin boll mot talldungen och trott att de varit i säkerhet, men har sedan fått gå tillbaks till tee och slå om.

Andraslaget är riktigt läskigt: både om du går för green och om du väljer lay up-alternativet.
Lay-up-slaget ska placeras där fairway svänger 90 grader in mot green. Där är det inte så smalt egentligen, men det upplevs som lika svårt som att landa bollen på en tjugolapp. Synvillan är fantastisk. Det gäller att tänka till på avståndet för det slaget. Man vill inte hamna i plurret kort och man vill inte vara för lång, för vänster om fairway finns också röda pinnar som väntar.

Det aggressiva alternativet är att gå för green och då är det läskiga att vattnet slickar greenkanten. Man snålar oftast inte med klubbvalet och det tackar greenbunkrarna höger om och förbi green för. Annars hade inte dom haft nåt att göra om dagarna.
Klarar du vattnet på andraslaget, vare sig du går för green eller spelar fram dig så är inte själva greenområdet så himla svårt. Greenen är relativt svårläst eftersom den faller lite. Det kan ibland vara svårare än lite tydligare onduleringar.

Från 13:e green och bakåt ser det ut såhär:

Det är kul hela tiden, det här hålet och då blir belöningen Sveriges bästa flagga 13.

Mina bubblare:
Bro Hof Castle Course, hål 13, par 5

Vilka nummer 13 har jag glömt nu då? Jag var så upptagen med slaget inom Bro Hof-familjen...

Sveriges bästa hål för hål: #12

Hål 12
PGA National Links Course
Par 4, 355 meter, Tee 61


Ja, här kan man säkert få sina motståndare: ”vafalls, varför inte 12:an på Halmstad Norra?!?!”
Men jag tycker att PGA National Links förtjänar ett hål på de aderton. Problemet/fördelen, vad man nu väljer att kalla det, är att Linksbanan på PGA National är som bäst sett till helhetsupplevelsen. Eller ett annat sätt att beskriva det: 2-3 lite sämre hål, 15-16 jättebra golfhål, men relativt få riktigt, riktigt minnesvärda.

Ett av de jättebra golfhålen är det 12:e.
Här är layouten:

Tee är placerad ganska högt ovanför greenen. Så det du har framför dig är ännu en av PGA National Links många vackra vyer från tee.

Sydvästan är vinden som gäller 1 gång på 3 i Malmötrakten. Det betyder att det här hålet oftast spelas med vinden i ansiktet. Men det är inte bara vinden som ska tas med i beräkningen från tee. Här är fairways sluttning något du verkligen ta hänsyn till om du ska placera dig rätt. Gräddhyllan är ungefär mellan fairwaybunkersystemen. Det finns två sådana, som ni ser.

Från gräddhyllan har du ett kort järn kvar och du står plant och fint. Att ha bollen i nerförslut är inget man gillar när man siktar mot en läbbig green.
Och eftersom det är riktigt hårt och rullar à la links kan nerförsbacken vara så "schysst" mot dig att du står med ett läskigt halvslag in mot det utmärkta greenområdet.

Bäcken kort green är vackrare än vad den är i spel. Minus om man slår andraslaget från fairwaybunkern så klart. Då blir det nervigare.
Att vara för lång och slå andraslaget över green är inte heller att rekommendera. Då har du en parkettgolvshal chip framför dig för att försöka rädda ditt par.
Kul hål med både strategi och utmaning. Absolut inget monster, men perfekt sisådär som nummer 12 på en golfbana.

Mina bubblare:
Halmstad Norra, hål 12, par 4
Österåker, hål 12, par 4
Ljunghusen, hål 12, par 5

Vad har du för favoriter till flagga nummer 12?

Volvo Golf Champions

Louis Oousthuizen vann Volvo Golf Champions i Durban, Sydafrika. Kul om han kommer tillbaka till toppen!
Fast det vi kommer att minnas efter den här tävlingen är det här slaget av Charl Schwartzel:

All respekt för att kameramannen inte riktigt hänger med.

onsdag 8 januari 2014

Spekulationer kring Henrik Stensons spelschema 2014

Henrik Stenson kommer det handla mycket om här på bloggen under 2014.

Han skriver på sin officiella hemsida att han kommer att tävla tre gånger på European Tour innan han reser över till USA.

Årets första tävling blir i Abu Dhabi, sen bär det av till Qatar innan Förenade Arabemiraten får besök igen med Dubai-tävlingen Dessert Classic, traktens äldsta tävling.

Första tävlingen på PGA-touren, är en tävling på alla tourer, eftersom det är WGC-tävlingen Accenture World Match Play i Arizona.

Sen vet vi inte så mycket mer, men min gissning är att han kör ”Floridaswing” med WGC-tävlingen Cadillac Championship på Doral och Arnold Palmers Bay Hill-tävling som huvudnummer. Eventuellt blir det Honda Classic också som lär ha ett starkt startfält i år: Adam Scott gör uppehåll, efter Hawaii, till och med Honda Classic och Rory lär inte vilja missa tävlingen i år igen.

Inför US Masters tror jag Henrik väljer att spela Texastävlingen Shell Houston Open där han har goda minnen. Andraplatsen där i fjol var det som blev starten på ett det som kom att bli ett helt makalöst, fantastiskt tävlingsår.

Efter US Masters gäller The Players på Sawgrass och sedan blir det Europa igen.

Det vi också vet är att Henrik Stenson ska spela Nordea Masters. PGA National kommer passa honom utmärkt om banan är uppsatt på rätt sätt. Tror det kan bli hemmaseger i Skåne för en av Barsebäcks fyra hedersmedlemmar.

Veckan innan är BMW PGA Championship på Wentworth och eventuellt ställer Stenson upp. Hugo Boss är stor sponsor till tävlingen och ser nog gärna ett av sina affischnamn deltaga.

Sen är det tillbaks till US Open, sen Scottish Open och The Open och sen spekulerar vi inte mer för den här gången.

Vi svenska fans ser redan så mycket fram emot 2014 års första utslag i Abu Dhabi, Henrik!

Sveriges bästa hål för hål: #11

Hål 11
Falsterbo GK
Par 3, 135 meter, gul tee


Snart får du vända dig mot fyren och spela de sista hålen längs Öresund innan du står på Sveriges sydvästligaste udde. Det är bara en uppgift kvar och det är ett av Sveriges kanske mest klassiska golfslag.

Det kallas ibland ögreen, men då har man inte spelat Bro Hof eller Sawgrass, om man säger så. Atmosfären på 11:e tee på Falsterbo är mer av religiös karaktär än drabbad av sådana teknikaliteten. Sen det är klart, skräcken inför slaget lyser ju inte direkt med sin frånvaro.

Bakom sandbankarna finns Öresund och det är inget du missar, för trots att hålet bara mäter 135 meter så kan det spelas i de mesta motvindar som har uppmätts på Falsterbonäset (källa: när jag slog järntrea från tee).

Efter utslaget går du på spången hela vägen fram till green. En smått ljuvlig promenad. En gubbe med bollhåv skulle kunna vara sysselsatt ända till kvällen.

Har du lyckats hålla dig torr, så är inte greenområdet så dumt det heller. Greenen är utrustad med en ryggrad, vilket gjort det mycket roligare för tävlingsledningen att sätta flaggor än var det var förr i tiden.

Mina bubblare:
Kalmar GK, hål 11, par 4
Kungsängen Kings, hål 11, par 4
Tomelilla, hål 11, par 5

tisdag 7 januari 2014

Sveriges bästa hål för hål: #10

Hål 10
Frösåker G&CC
Par 4, 335 meter, gul tee


I golf kan man inte göra mer än att slå nästa slag så bra som möjligt. Det är ett faktum, men detta till trots så är vi många som ”börjar om” när vi lämnar Ut-rundan och hoppas på bättre lycka sista nio.
Flagga nummer tio går till den bästa omstarten du kan göra, inte bara för dig utan för hela Frösåkers 18-hålsbana.

Frösåkers första nio hål är helt okej, men inte särskilt minnesvärda. Det är först när du passerar det gigantiska klubbhuset (gården snarare) på väg ut mot sista nio som Mälaren för första gången visar sitt ansikte: i fonden till det utmärkta tionde hålet.
Mycket av uppmärksamheten på Frösåkers golfklubb går med all rätt till den dramatiska avslutningen med 14, 15 och 18 som höjdpunkter. Men ett drama blir inte mycket av ett drama utan ett bra anslag och det är 10:an som slår an tonen!

Du har 190 meter carry över hörnet på vattnet. Det är en djärv linje som belönas på det här hålet. Du vill varken slå ditt andraslag från fairwaybunkrarna till vänster eller ha en lång klubba in. Inte till det greenområdet med den insprängda mälardammen som vaktar både höger om och bakom green.

Lyckas du såhär långt så är det bara puttning på Frösåkers fina krypvensgreener som återstår.

Idag finns det tusen (nåja) 400 meters par 4-hål med vatten längs ena sidan. Tionde på Frösåker är inte särskilt långt, men det här hålet är så mycket mer. Det är en symbol för de äventyr som både banans och din IN-runda kommer innehålla.

Mina bubblare:
Bro Hof Stadium Course, hål 10, par 4
PGA National Links hål 10 par 4
Bokskogen Gamla, hål 10, par 3

Zach Johnson segrare i 2014 års första PGA tourtävling

Zach Johnson gillar att vara underdog. Han känns ständigt underskattad, men frågan är om han kan behålla sin underdogposition med nuvarande form. Vinst i Fed Ex Cup-slutspelstävlingen BMW Championship, vinst i Tiger Woods tävling World Challenge innan jul och nu vinst i Tournament of Champions.

Han har vunnit 11 gånger på PGA Touren. Det är enastående bra. Ganska få kommer upp i den siffran. Nick Faldo och Seve Ballesteros har 9 segrar vardera. För att ta två exempel.

8 av Zachs 11 segrar har han kommit från bakom ledarna och gasat om. Gårdagens 66:a (-7) var ett sånt tillfälle. En fröjd att se. Det sägs att Kapalua är gjord för Gary Woodland, Dustin Johnson och de långtslående grabbarna. Men att se Zach limma från 200 yards när Dustin strular från 120 var speciellt.

Zach kanske inte är någon publikfriare: har exempelvis någon sett honom göra en full genomsving med en järnklubba? Men vilken chippning, vilken puttning och vilka wedgar sen då?
Ska vi vara överens om att sätta upp den nära, sätta putten och vinna är coolare än att slå långt? Eller?

måndag 6 januari 2014

Sveriges bästa hål för hål: UT-rundan

Jaha, hur ser då första nio hålen ut i den här serien?

UT
Hål 1
Bro Hof Stadium Course 527 meter par 5
Hål 2 Kristianstad Östra 411 meter par 4
Hål 3 Ullna GC 130 meter par 3
Hål 4 Falsterbo GK 360 meter par 4
Hål 5 Piteå GK 366 meter par 4
Hål 6 Bro Hof Stadium Course 366 meter par 4
Hål 7 Elisefarm GC 351 meter par 4
Hål 8 Arlandastad Masters 345 meter par 4
Hål 9 Barsebäck Masters 490 meter par 5

Totalt:
3346 meter
Par 37


Då får vi se vad som väntar sista nio…

Sveriges bästa hål för hål: #9

Hela idén till den här serien började med Brollstas 9:e. Men nu när jag skrivit mig fram till plats nummer 9, så kommer Brollsta tyvärr inte vinna vimpeln. Anledningen är att layup-alternativet är för dåligt. Det är lätt att dra wedgar åt vänster. Ännu lättare är det med bollen ovanför fötterna. Fegspelar du Brollstas nionde har du vattnet till...vänster.
Sen får det aggressiva alternativet, som är det enda alternativet, vara hur kul det vill. Trots den ständiga väntan på 20-30 minuter vid Hundsjöns kant, så är det alltid ett av Sveriges roligaste golfslag. Men det räckte tyvärr inte.
Nog om det: nu till vinnaren av nummer 9:

Hål 9
Barsebäck G&CC, Mastersbanan
Par 5, 490 meter, gul tee


Visst: vissa skulle säga att Barsebäcks seasidehål börjar i och med åttonde, korthålet med sitt högt upphöjda utslag. Du står där uppe bland träden och slår en järnåtta in i vinden. Fast det är bara en mjukstart. Det är först när du tagit stegen över vägen, har en hage i ryggen, havet till vänster och vänder blicken norrut på det nionde som vi snackar hav och vind.



Ibland betygsätts ett hål efter hur mycket det kan ändra karaktär. Barsebäcks nionde kan både spelas sommartorrt med en sunnanvind i ryggen och höstblött med en ilsken nordan i ansiktet. Du kan nå in på två som en sinkadus och du kan slå spoon på tredjeslaget. Allt är möjligt.

Tee är minimalt upphöjd. Tillräckligt för att man ska se hålets layout. Det böjer av två gånger ett höger. En gång för varje slag. En fairwaybunker är smart placerad till höger för att alla som är rädda för havet ska straffas extra mycket.

För den extra rädda finns det gott om "havre" hela vägen höger om hålet. Jag har själv bevittnat en spelkamrat hacka sig fram längs hela högersidan bara för att hamna mask bakom det lilla trädet vid green. Äntligen kontakt med semiruffen och så får man det som straff. Minns inte vad siffran blev men markören kritade nog ner två stycken siffror i scorekortet den gången.

För de som håller sig på fairway från tee så är fairwaybunkrarna som lurar vid andraslaget lika elegant placerade. En lite kortare åt höger och en lite längre fram. Man ska försöka hitta ytan mellan dessa för att sedan sätta upp sitt tredjeslag och peta i sin birdie. Om du nu inte distraheras av att byxbenen fladdrar för mycket så klart.

Seasidepärla med många ansikten. Det blev flagga nio. Trots allt.

Mina bubblare:
Brollsta, hål 9, par 4
Bro Hof Stadium Course, hål 9, par 5

Vilket hål tycker du?

söndag 5 januari 2014

Sveriges bästa hål för hål: #8

Hål 8
Arlandastad, Mastersbanan
Par 4, 345 meter, gul tee


Ja, vi börjar närma oss vändningen och flagga nummer 8 skulle lätt kunna hamna på Bro Hofs Stadium Course igen: en modern dogleg-par 4:a utan några hinder förutom avrinningsytor som säger åt att dig att sikta mitt på green. Men det hade blivit lite väl enformigt.
Hade jag spelat Vallda så tror jag korthålet, 8:an, hade legat bra till, eftersom det hittills varit lite brist på par 3:or i den här serien.

Men för att ingen ska tro att ordet "vackert" kommer stå i centrum hela tiden så ska vi nu ta oss till en bana där miljön = noll och spelvärdet = hundra. Tydligast beskriver man upplevelsen av banan, miljömässigt, med en parafras på en gammal Norgehistoria:

- Gud, vad flygplanen låter på den här golfbanan!
- Va?!?!
- JO, jag sa "Gud vad flygplanen låter på den här golfbanan!"
- VA, jag hör inte för flygplanen låter så mycket!

För så är det att spela Arlandastad. Det låter från E4:an och flygplan. Det blåser. Det blir på det sättet ganska tärande. Men det är också tärande för att banan begär många fina golfslag av dig. Särskilt med järnklubborna. Extra ironiskt är att de roligaste hålen, enligt mig, ligger närmast motorvägen (med några undantag).

Åttan är ett fint litet hål som spelas med en fairwaywood eller hybrid och ett kort- eller mellanjärn på andraslaget. Utslaget bjuder egentligen ingen större utmaning, eftersom man bör ta vattnet ur spel från tee, förutom på en punkt: placering.

För det är green med sin lilla tungformade platå i fronten och sin sidoplatå i bakre tredjedelen som gör ditt andraslag så kul.

Sen är det ett flott vattenhinder med sina pålade kanter, en träpalissad som skyddar greenen från inkräktare.

Två roliga golfslag. Punkt. Arlandastads Mastersbana får därmed det erkännande som spelvärdet förtjänar.

Vilket hål är din bästa 8:a?

Mina bubblare:
Rya, hål 8, par 5
Bro Hof Stadium, hål 8, par 4
Bro Hof Castle, hål 8, par 4
Barsebäck Masters, hål 8, par 3

lördag 4 januari 2014

Jordan Spieth - vilken kille!

Han kommer från en idrottsfamilj och sköt under 70 för första gången som 11-åring. Jordan Spieth, vad kul det ska bli att följa honom det här året!

Det går inte att nog imponeras av hans rookiesäsong 2013. Att sluta som sjua i FedEx-cup är helt otroligt när man börjar säsongen som en tonåring med lite inbjudningar.
Han inleder 2014 i och med Tournament of Champions och skjuter en bogeyfri -7 runda. Det han försöker säga är att 2013 var ingen tillfällighet, Jordan Spieth är här för att stanna.

Han hade lägsta snittscoren på finalrundan på PGA-touren förra året. Under 2014 års majors kan han mycket väl få sitta i klubbhuset och vänta in segern, efter en imponerande slutspurt. Mest troligt i US Open eller PGA-mästerskapet, eftersom dessa majors tenderar att ha fler förstagångsvinnare.

Men när det gäller förstagångsvinnare vill vi ju en annan, eller hur? HENRIK STENSON!

Sveriges bästa hål för hål: #7

Hål 7
Elisefarm GC
Par 4, 351 meter, gul tee


Vimpel nummer sju har en träpinne under sig och då förstår ni att vi har hamnat på Elisefarm GC. Hålet är hämtat från där banan är som bäst, i mitten.

Man kommer från det utmärkta sjätte, ett korthål och vandrar in i en oas där en av mycket få skyltar på hela anläggningen visar om du ska åt höger eller vänster. Det ska sägas att jag bara har spelat hålet en enda gång, men jag minns vår entusiasm på tee (alla i bollen var förstagångsbesökare). Tror dessutom att hålet växer för varje gång man spelar det.


Väl uppe på tee så ser man ett roligt golfslag. Skrämmande för att alla sinnen säger att du ska hålla dig borta från träden. All design säger dock att du ska hålla dig nära dem. Här är vyn från tee på detta dogleg vänster:

En draw är att föredra. Man ska slicka trädlinjen, vilket vi inte riktigt vågade och hamnade för långt åt höger där två stycken fairwaybunkrar är omsorgsfullt placerade. För de som väljer driver/spoon och vågar sig på en brantare linje så vaktar en ilsken fairwaybunker även det alternativet. Men man belönas stort om man lyckas drawa en lång klubba förbi alla bunkrar och få en kort klubba in, för det är en ganska liten, väl inbunkrad green man ska träffa. Greenområdet är utsökt: lite lätt upphöjt med tre bunkrar som omger dansgolvet.

När du kliver av green går du över en lite träbro till en täckbarksstig som böjer av åt höger. Vid din sida ett stengärde. En tröstande klapp efter det du just varit med om.



Ser fram emot att testa på flera spellinjer i framtiden. För som sagt, jag tror verkligen det här vackra hålet växer för varje gång man spelar det.

Vilket hål tycker ni?

Mina bubblare:
"1911" alltså Falsterbo GK, hål 4, par 4
Hooks GK Parkbanan, hål 7, par 4
Österåker, hål 7, par 3
Bro Hof Stadium Course, hål 7, par 3

fredag 3 januari 2014

Sveriges bästa hål för hål: #6

Hål 6
Bro Hof Stadium Course,
Par 4, 366 meter, gul tee


Sjätte hålet visade sig vara svårare att sätta än vad jag trodde. Min "moderklubb" Malmö Burlövs Golfklubb fick till och med ett besök på sin banguide, eftersom sjätte hålet "på min tid" var en fin par 3 från backtee med Sege å ringlandes som en orm mellan tee och green. Dock är sträckningen ny och korthålspärlan numreras nuförtiden med 4 och diskvalificeras därmed. Blev det då drivbara sjätte på Kungsängens King's course eller PGA National Links häftiga långa par 4 med sitt halvblinda utslag eller det som utsetts till Sveriges svåraste hål - Brollstas sjätte? Nä, det får bli det andra nedslaget på Bro Hof.

I första tredjedelen av "Sveriges bästa hål för hål" har två hål hämtats från Stadium Course. Det får vara okej, eftersom det är ett av banans bästa hål i mitt tycke. Dessutom ett av de vackraste. Stadium Course saknar ibland träd, men från tee nummer sex har man en vacker vy framför sig. Den lätta doglegen mellan de fina fairwaybunkrarna och green i skuggan av träden.



Jag har spelat hålet från gul och vit tee. I med och motvind. Från gul tee är det bäst i motvind och i medvind bäst från vit. Helt enkelt för att det sätter bunkrarna i spel mest. För min del.
Från svart tee är det ett hål för Bubba Watson.


Det ser ut att vara en lurig passage mellan bunkrarna, men det är något av en synvilla. I själva verket är det ganska gott om plats, särskilt på högersidan av fairway. Jag brukar alltid ligga i svackan intill den lilla dräneringsbrunnen med 130 meter till pinnen efter att ha "carrat" högra fairwaybunkern. Där har du ett roligt kort järnslag in. Greenområdet är fint med sina onduleringar och det finns gott om pinnar att sätta för att säkerställa treputtar.

Kombinationen träd till vänster och fritt blås från fältet från höger gör att klubbvalet inte alltid blir det rätta. Då kan man hamna i svackan kort om green och få sätta sin "scramblingkompetens" på prov. Eller ännu värre: om inte den höga bakkanten på green fångar ditt inspel och du är lång. Du krävs det känsliga handledare med 60 graders-wedgen för att kunna krita ner ett par i scorekortet.

Greenbunkern, om man ens kan kalla den det, är nog rätt sällan i spel. Man hamnar nog där om det blir en "Out of the sand and into the desert" - alltså man slår från fairwaybunker till greenbunker.

Ett hål som är vackert, ibland lätt, ibland hopplöst. Vilka andra kvaliteter behöver man för att platsa på listan? Inga.

Mina bubblare:
Kungsängen Kings, hål 6, par 4
PGA National Links hål 6
Brollsta,hål 6, par 4

torsdag 2 januari 2014

Sveriges bästa hål för hål: #5

Hål 5
Piteå GK
Par 4, 366 meter, gul tee


Nä, vad säger ni? Är det inte dags för en skräll? Det här är ingen tävling i kondition på banan och därför tilldelas vimpeln som det står 5 på till Piteå GK.
Eftersom det är ett hål som färre golfare har en relation till än de första fyra på listan så börjar vi med att kika på förutsättningarna.

Så här ser det ut från tee:


Och så här presenteras hålet i banguiden:


Fotografier ger inte rättvisa för höjdskillnader som ni känner till. Här står man ganska högt upp och blickar ner mot Norra Stadsfjärden. Dramatiken är presenterad för dig. Långt där nere.
OB-pinnarna till höger står väldigt långt åt höger – om det inte vore för den förrädiska lilla dammen kring vilken denna dogleg-par 4:a ringlar sig. Med friska vindar från den vackra infjärden så känns landningsytan mellan damm och out of bounds relativt trång. Med gynnsamma vindar kan man snirkla sig förbi dammhörnet med en spoon. För en driver – den kan nå hela vägen ner i fjärden. Det kräver is i magen och tungan på vågen från tee.

Risk and reward. Har du varit modig och spelat lång klubba från tee, så har du inget svårare inspel. Körde du en hybrid eller ett långt järn kort om dammen (fegis) så står du med den långa klubba du förtjänar. Plötsligt inser du att greenen ligger på en udde ut i vattnet. Visst hade det känts skönare att slå en wedge mot den pinnen?

Själva greenområdet är inte särskilt bra med moderna mått mätt, men Piteå GK:s femma får platsen av ett enkelt skäl: jag har spelat banan en handfull gånger och jag har aldrig haft så många olika slag, som varit så roliga, på ett enskilt hål. Då är det minsann ett speciellt golfhål.

Mina bubblare:
Brollsta, hål 5, par 4
Österåker Västerled, hål 5, par 4
Tomelilla, hål 5, par 3
Kungsängen King's Cours, hål 5, par 4

Vilket hål hade du velat se?

Tournament of Champions

Förut var det första tävlingen på PGA-touren, men nu med "wrap around"-säsongen som heter 2013-2014 är vi redan en bit in i FedEx-cup-säsongen. Tidsskillnaden mot Hawaii är hopplös för oss svenska TV-tittare. Särskilt förra året med alla avbrott när bollarna inte låg stilla i orkanvindarna. Men det är en tävling väl värd att se även om de största namnen har avböjt.

Fansen har fått rösta fram vem försvarande mästaren Dustin Johnson ska sällskapa med på första ronden av mästerskapet. Det blev Adam Scott. Kapalua är par 73, lång och bred, så det känns lite som en ledarboll med långtslående DJ och världstvåan Scott. Två favoriter till segern helt klart.
Nu har vi sett tillräckligt med majorrepriser på Viasat Golf, så det ska bli kul att se denna tävling!

För mig personligen tycker jag PGA-toursäsongen startar med The California Swing. Tävlingarna på Torrey Pines 23-26 januari och Riviera 13-16 februari är banor som är underbara att skåda som TV-tittare.

Sveriges bästa hål för hål: #4

Hål 4
Falsterbo GK,
Par 4, 360 meter, gul tee


När jag tittar på bubblarna, så är hål 4 ihop med hål 1 starkast hittills.
Men Sveriges kanske vackraste golfhål i mitt tycke kommer så klart vinna på sitt nummer.
Vi har nyss spelat hål 3 på Falsterbo GK. Ett par 5 hål där vi med glädje lyckats undvika en pushslice ut bland villorna som finns på andra sidan OB-pinnarna. Nu vänder vi i motsatt riktining. Nu står vi på tee på platsen som ligger närmast Flommens GK.

Sydvästan blåser alltid åt ”fel” håll på denna långa par 4 där vi har just Flommen på hela högersidan. Flommen? Ja, det säregna naturreservatet på Falsterbonäset som består av laguner, havsvikar, revlar, strandängar. Kalla det vad du vill. Det du som golfare ser är vattenhinder längs hela högersidan.

Vi siktar på kullen. Sveriges enda äkta links kan ge dig en härlig skjuts rakt fram i fairwaybunkern eller en perfekt högerstuds ner på fairway. Eller i extremfall en högerstuds ända ut i vattnet. Bara linksgudarna vet.
Puh, det var utslaget. Nu ska du bara träffa green. I stark sidvind med inslag av mot.

Väl där, så enputtar du enkelt. Så elakt. Men så fint detta hål nummer 4.

Mina bubblare:
Elisefarm, hål 4, par 4
PGA National Links, hål 4, par 4
Bro Hof Castle Course, hål 4, par 3
Kungsängen Kings Course, hål 4, par 4

Vilket hål tycker du?

onsdag 1 januari 2014

Let's make history!

Mycket bra dokumentär av Jens Lind om Europas Solheim Cup-seger sändes ikväll på SVT. Kolla in den här!